Harlinger IT-programmeur Rijk Ponte

13 juni 2008

"Ideeën liggen op straat, je moet ze willen zien en oppakken”

HARLINGEN – Eigenlijk is de 43-jarige Rijk Ponte dag en nacht bezig met het bedenken en ontwikkelen van ideeën. Zelfs bij een filmvoorstelling in de Koornbeurs, malen zijn gedachten hoe sommige dingen in zijn ogen anders en eenvoudiger kunnen. De film gaat hem dan ook een beetje voorbij. Buiten zijn 4-daagse werkweek als IT-programmeur bij grafisch bedrijf ZeeDesign te Wtmarsum, heeft hij sinds 2001 zijn eigen bedrijf PoVelty. Dit jaar ontving hij een aanmoedigingsprijs.

Als kind had techniek al zijn aandacht. Speelgoed werd aan een nauwkeurige analyse onderworpen en bekeken hoe alles was gemaakt en of het beter kon. "Maar van huis uit werd het veelal niet gestimuleerd”, zegt Rijk. "Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg”, was vaak het gezegde als hij met een idee op de proppen kwam. Na de Mavo ging hij naar de LTS en volgde de opleiding metaal/electro. In militaire dienst kwam hij bij de Genie. "Zelf dingen regelen en uitzoeken. Daar zat ik op mijn plekje”, vindt hij nog steeds. Na zijn dienstplicht werkte Rijk achtereenvolgens in de bouw, en metaal alsmede bij de NAM. "Het leuke van al die baantjes is dat je overal kennis hebt opgedaan die ik nu kan gebruiken.” Later volgde hij nog een HBO opleiding.

Op 15 mei van dit jaar won hij een aanmoedigingsprijs van het Innovatieplatform Frisjes te Leeuwarden. Op het Leeuwarder stadhuis ontving hij een beeldje van een felgroene appel. Hij kreeg deze prijs voor zijn grote hoeveelheid ideeën voor nieuwe producten. Rijk noemt het een stukje erkenning voor waar je mee bezig bent. Frisjes probeert ervoor te zorgen dat talenten uit het Noorden niet naar de Randstad verdwijnen. Zij helpen jonge uitvinders en hebben veel contacten met andere bedrijven. Op dit moment lopen er een aantal interessante projecten, waar Rijk nog niet te veel over kwijt wil. "Het is een audio visueel hulpmiddel voor dove mensen. Ik had het al veel eerder bedacht maar nu ga ik het toch proberen samen met het bedrijf Keur ICT te Grouw.” Rijk heeft goede hoop dat dit gaat lukken en getracht wordt dit op de markt te brengen. Hij noemt het heel belangrijk dat bedrijven interesse tonen. Zo ook de EasyShoeCover die hij via zijn bedrijf PoVelty uit China importeert. Het is een apparaat dat in een simpele beweging ervoor zorgt dat men wordt voorzien van overschoenen. Met name in zwembaden, laboratoria, ziekenhuizen, kinderdagverblijven, schoonheidssalons enz. en overal waar hygiëne op een hoog peil staat kan dit (mobiele) apparaat zijn werk doen.

Ook deed hij een idee op bij een grote audiozaak in Leeuwarden. Hij kocht een luidspreker die verpakt was in een grote doos, erg onhandelbaar om mee te nemen. Dit moet anders, dacht Rijk. Nu heeft hij een handig apparaatje uit gevonden die kinderlijk eenvoudig de grote dozen kan vervoeren. Het is nog in de projectfase, maar een bedrijf heeft al interesse getoond.

Een concept-idee wordt door hem officieel bij de Belastingdienst geregistreerd en gedeponeerd als onderhandse akte voorzien van datum, nummer en stempel. Het is geen waterdichte garantie, maar toch vrij zeker. Ook het bladeren in kranten en tijdschriften is vooral bij droge vingers soms lastig. Rijk is nu bezig met een speciaal procedé om het ‘natte vingerwerk’ uit te bannen. "Dingen die je bedenkt zijn vaak heel simpel”, zegt Rijk. "Vaak bedenk je iets, maar is de techniek nog niet zover. Dan moet je een paar jaar wachten. Ideeën hebben vaak een looptijd van vijf jaar.”

Rijk is geen voorstander van Biodiesel. "Dit gaat mijn inziens ten koste van landbouwgrond, wat weer voedsel betekend en toch ieder jaar schaarser wordt.” Zijn hoop is gevestigd op een Fransman. "Hij heeft een auto uitgevonden die rijdt op perslucht. Dit betekend echt een revolutie en wellicht ook goed mogelijk voor schepen.” Zelf fietst hij iedere dag naar zijn werk in Witmarsum. "Maar wel op een elektrische fiets, ideaal bij harde wind”, glimlacht Rijk, die ook dit een prachtige uitvinding vindt.

Voorlopig heeft hij nog veel ideeën in petto zoals een mobile ‘ontsnappingsunit’ voor de brandweer. Ook heeft hij een geheel andere zienswijze over de N-31 die door de stad loopt. "Gewoon laten liggen en aan de beide zijkanten voorzien van betonnen elementen die geen extra ruimte innemen. En iedere wereldstad heeft immers een hoge weg door de stad lopen, dus waarom Harlingen niet.” Hij heeft zijn idee al eens op gemeentelijk niveau gepresenteerd, maar tot nu toe niets meer over gehoord. Maar Rijk gaat gewoon verder met het ontwikkelen van ideeën. Ook zijn zoon Roelof (8) toont veel interesse voor techniek. "In dit opzicht lijkt hij op mij.” Als ik de woning verlaat en Rijk mij uitlaat stoot hij zijn hoofd gemeen aan de hoek van een openstaand deurtje van de sleutelkast. "Hier must oek wat op uutviene seun”, laat ik hem weten. "Ja, dat weet ik nou al, voortaan ’t deurke sluute”, zegt hij met een pijnlijk gezicht.

bron Harlinger Courant 13 mei 2008 - door Ubbo Posthuma

Reageer op dit item